SSD Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
SSD Nedir? Son yıllarda sıkça duyduğumuz SSD‘lerin çalışma mantığı, hard disklerden oldukça farklıdır. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar hard disk içindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafınca okunması mümkün. SSD‘lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD‘lerin içindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM‘ler gibi hızlı çalışırlar.
SSD Nedir? Nasıl çalışır?
Doğal olarak RAM‘ler ile Flash yongalar farklı çalışma karakterlerine sahipler. Bellek yongaları iki ana gruba ayrılıyor. Kısa süreli bilgi depolayan volatil SDRAM‘ler ve uzun süreli informasyon tutabilen Flash yongaları (non volatile). SSD‘lerde kullanılan yonga tipi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi Flash tipte olanlar. Bu yongalar RAM’lere gore daha yavaştır fakat uzun süre veri depolayabilirler. Elektrik akımı kesilse bile verilerde yitik yaşanmaz. RAM’ler ise elektrik akımı ile beraber bilgiler saklanır. Elektrik akımı gittiği vakit, bilgiler silinir.
SSD‘lerde, hard diskler şeklinde mekanik parça bulunmadığı için gecikme oranı oldukca düşüktür. Ek olarak motorun diski döndürmesi ve disk üzerinden verinin okunup yazılması, rastgele okuma/yazma hızını da olumsuz yönde etkiler. SSD’lerde rastgele okuma/yazma hız çok yüksektir. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese direkt yollanır.
SSD‘lerde motor ve okuyucu kafalar şeklinde mekanik aksam bulunmadığı için sessiz çalışır ve daha azca güç tüketir. Daha azca güç tükettiği için ısı problemi da oluşturmamaktadır. SSD‘lerin avantajları hız, sessizlik ve düşük güç tüketimi ile sınırlı değil. SSD’ler mekanik hard disklere bakılırsa sarsıntılara karşı daha güvenilirler. Sarsıntı esnasında, içerisinde mekanik aksam bulunmadığı için deformasyona uğramış ihtimali yok denecek kadar azdır.
SSD‘nin kullanıldığı bilgisayarlar, hard disk kullanan bilgisayarlara nazaran çok daha hızlı bir halde açılırlar. Başka bir değişle kullanıcıları bezdiren işletim sisteminin hazır olma sürecini minimuma indiriyor. Böylece bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan kısa bir süre içinde işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ayrıca SSD’nin kullanıldığı bilgisayarlarda programların ve oyunların açılış süreleri ve yükleme kısımları oldukca hızlanır.