Disk Birleştirme
Bilgisayarımızın gün geçtikçe performansı düşüyor. ve bu da sabit disklerin performansını etkileyerek bilgisayarımızın hızını, kasmasını veya donmasını da etkileyebiliyor. Bir uygulamaya girerken, bir uygulamadan çıkarken bilgisayarınızın sizleri uzun süre bekletmesi bilgisayarınızın sabit disklerin eski performansında olmamasını gösterir. Windows’un bu gibi durumlarda yıllardır çözüm bulduğu disk birleştirme olayı ile bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Peki disk birleştirme tam olarak nedir sorusuna Maksimum Bilişim olarak açıklık getiriyoruz.
Disk Birleştirme Nedir?
Kişisel kullandığımız bilgisayarlarımız veya iş yerlerimizde kullandığımız bilgisayarlarımız gün geçtikçe performansını düşürüyor. Bilgisayarımıza yüklediğimiz uygulamalar, dosyalar gün geçtikçe sabit diskin içinde problem yaratabiliyorlar. Bu da sabit diksin içinde bulunan uygulama dosyaları ve benzeri dosyalar parçalanabiliyor. Bu parçalanmadan kaynaklı açtığınız uygulamayı bilgisayarınız zor buluyor ve bu da bilgisayarınızın o uygulamayı yavaş açmasına veya bilgisayarınızın kasmasına da sebep olabiliyor.
Disk birleştirme, bilgisayarımızın içinde parçalanmış, problemli uygulama dosyalarını ve benzeri dosyaları onarmaya yarayan bir Windows onarım işlemidir. Bu işlem ile birlikte problemli olan dosyaları onarıp belirli problemlerinde önüne geçmesini sağlar.
Disk Birleştirme Nasıl Yapılır?
- Bilgisayarınızın başlat menüsünü açın.
- Başlat menüsüne ” Birleştir ” yazın.
- Açılan Pencerede ” Sürücüleri Birleştir ve İyileştir ” kısmına tıklayın.
- Disk birleştireceğiniz disk sürücüsünü seçin.
- ” İyileştir ” butonuna tıklayın.
- Disk parçalanma yoksa ” En İyi Duruma Getir ” butonuna tıklayın.
- İşlemler bittikten sonra yeniden başlatırsanız çok daha sağlıklı sonuç görebilirsiniz.
Disk Birleştirme Hangi Durumlarda Yapılmalı?
Bilgisayarınızın performansında düşüklük, yavaşlama, kasma veya donma gibi olayları sık sık yaşadığınız zaman diskinizde problemli dosyaların olduğunu gösterir. Böyle durumlarda Windows disk sağlığını test ederek birleştirmeye ihtiyaç olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu testi de şu adımlar ile test edebilirsiniz;
- Başlat düğmesine basarak arama yerine ” Disk Birleştirici ” yazınız ve gerekli olan sayfayı açınız.
- Açılan pencerede bulunan “Geçerli Durumun” altında yer alan birleştirmek istediğiniz diskleri seçiniz.
- Belirlediğiniz disklerin birleştirmeye ihtiyacı olup olmadığını anlamak için “Diski çözümle” kısmına tıklayın.
- Çözümleme işlemi tamamlandıktan sonra “Son çalışma” sütununda yer alan diskte parçalanma yüzdesi 10 ve üzeri ise disklerinizin birleştirmeye ihtiyacı vardır.
Maksimum Bilişim olarak Disk Birleştirme ve diğer sorunlarınız hakkında daha detaylı bilgi almak için WEB sitemizde bulunan blog yazılarımızdan veya iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.