Ram Arızası
Her teknolojik ürünün bir yaşam ömrü vardır. Planlı eskitme de diyebilirsiniz, gerçekten bir ömrünün olduğunu da. Sonuç olarak belirli bir zaman sonra arızalanmalar başlamaktadır. Tüm elektronik cihazlar için geçerli bir yaşam döngüsüdür bu. Bir bilgisayarın olmazsa olmazı olan Ram yani uzun adıyla Random Access Memory, bir tür hafıza birimidir. Diğer depolama aygıtları gibi değildir. Geçici bilgiler barındırır ve en hızlı veri ulaşımı ram üzerinden gerçekleşir. İşte bu donanımın ömrünün dolduğunu, Ram Arızası ve bu arızalar durumunda neler yapmalıyız hakkında sizlere aşağıda açıklıyoruz.
Ram Arızası Nasıl Anlaşılır?
- Bilgisayarınızı açtığınız ilk dakika bilgisayarınız hızlı açılıyor fakat daha sonrasında bilgisayarınızda bir yavaşlama hissediyorsanız RAM den kaynaklanan bir arızadandır. Bilgisayarınızda hissettiğiniz performans düşüklüğü size bir arızanın varlığını gösteriyordur.
- Sürekli kullandığımız dosyaların aniden açılmadığını, kendi kendine kapandığını fark ettiğimiz zaman ve bunu sıklıkla yaşadığımız zaman bu RAM de oluşan bir sorunun habercisidir. Bilgisayarınızda bu sorun sürekli artıyorsa ve devam ediyorsa dosyalarınızı yedeklemiş olmamanız sizin için en yararlısıdır.
- Bilgisayarınız ile uyumlu olmayan RAM miktarı, RAM arızası ve sorunların yaşanmasına sebep olabilir. RAM miktarını, Windows’ta Denetim Masası daha sonrasında Sistem ekranından önemli bilgiler kısmından görebilirsiniz.
- Bilgisayarların ilk açılımda kasasından gelen ses bir uyartı sesidir. Bu sesi bilgisayarınızda duymuyorsanız iki sebebi vardır. Ya grafik kartında bir sorun vardır ya da RAM de ki arızanın belirtisidir. Bunu anlamak için yetkili servisten yardım almanızı öneririz.
- Bir diğer belirtiler arasında rastgele kitlenmeler olabilir. Fakat bu kitlenmeler sadece RAM den kaynaklı sorun olduğunu göstermez, uygulamada da bir sorun olduğunu gösterebilir. Bunu anlamak için RAM testi yapabilirsiniz.
Ram Test Edin
Bu testi yapmak çok kolay, bilgisayarınızda Windows Tuşu + R tuşuna basarak Çalıştır konutunu açın ve içerisine mdsched yazarak enter tuşuna basın. Bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyecek ve mavi bir ekranda test başlatacak. Belirli bir süre beklemeniz gerekebilir hatta ilerlemiyor gibi de gelebilir, kapatmayın ve bekleyin. Tarama bittikten sonra yeniden başladığında eğer bir Ram Arızası bulduysa bunu görev çubuğunda size bildirim olarak gösterecektir. Yine de kendimiz nasıl bakabiliriz derseniz, başlat menüsüne sağ tıklayın ve Olay görüntüleyicisini açın, Sol menüden Windows Günlükleri, alt menüsünden Sisteme tıklayın. Burada bir çok değer vardır ancak ram testi ile ilgili sizi ilgilendiren veriler Kaynak bilgisinde Memory yazanlardır. Bunlar testin sonuçları ve herhangi bir soruna ile karşılaşılmadı diyorsa, sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Ram Arızası Durumunda eğer arıza elektronik kartta veya entegreler de ise direk değiştirilmesi gerekir çünkü tamiri olan bir donanım değildir. Tamir bile edilse uzun ömürlü olmayacaktır. Ancak manyetik sorunlar var ise servislerde kullandığımız basit yöntemlerden birisi alt kısmında ki altın sarısı kısımları silgi yardımı ile silmektir. Silgi ile silerek yeniden taktığınızda çalışma ihtimali vardır. Tabi ki eğer bilgisayarın içi pis ise ramı çıkartmak için açmışken lütfen ram slotlarını ve çevre birimleri hava üfleyerek temizleyiniz.